Аналіз контрольної роботи. Додавання двоцифрових чисел без переходу через десяток, математика

Аналіз контрольної роботи. Додавання двоцифрових чисел без переходу через десяток, математика

Хід уроку Аналіз контрольної роботи. Додавання двоцифрових чисел без переходу через десяток, математика

I. Аналіз помилок, допущених у контрольній роботі

Після аналізу типових помилок учнів проводиться колективна робота над їх усуненням.
Учні, які не припустилися помилок, працюють з картками для індивідуальної роботи.

1. Задача.
Матуся купила для консервації 40 кг овочів. Баклажанів — 10 кг, помідорів — 20 кг. Скільки огірків купила мама?

2. Записати вирази й розв’язати їх.
• 50 збільшити на суму чисел 30 і 10.
• 80 зменшити на суму чисел 40 і 20.
• Перший доданок 30, другий доданок — сума чисел 3 і 6. Знайти суму.

3. Знайти суму 50 + а, якщо а = 6.
Знайти різницю 66 – а, якщо а = 6.

II. Робота над новим матеріалом

1. Підготовча робота
Виконання завдання № 342.
Учні розв’язують приклади, використовуючи переставну властивість додавання.

2. Записати числа у вигляді суми двох чисел за зразком. 54 = 50 + 4
Числа: 47, 89, 12, 34.

3. Пояснення нового матеріалу
— Сьогодні ми будемо вчитися додавати двоцифрові числа. Треба додати 34 і 42.
Запишемо суму цих чисел; розкладемо кожний доданок на десятки та одиниці.
34 + 42 = 30 + 4 + 40 + 2
— Як зручніше обчислити суму? (Спочатку знайти суму чисел 30 і 40, а потім — суму чисел 4 і 2; результати додати.)
30 + 40 = 70, 4 + 2 = 6, 70 + 6 = 76
— Отже, сума чисел 34 і 42 дорівнює 76.

4. Виконання завдання № 343
Діти пояснюють, як знайшли суму чисел 34 і 52.

5. Усне виконання завдання № 344

6. Читання правила № 345
Додаючи двоцифрові числа, десятки додають до десятків, а одиниці — до одиниць.

7. Первинне закріплення
Виконання завдання № 346 з коментуванням.

8. Самостійне розв’язання прикладів
41 + 32
53 + 34
16 + 72
25 + 34

9. Взаємоперевірка роботи

III. Розвиток математичних умінь

1. Робота над задачами

1) В одному будинку 36 квартир, а в другому — 22. Скільки квартир в двох будинках?
2) У бочці було 32 л води. Долили 21 л. Скільки літрів води стало у бочці?
3) Розв’язання задачі № 347.
4) Розв’язання задачі № 348.
Учитель на дошці записує скорочений запис задачі.

Було — 36 д. і 42 д.
Прийняли — 42 д.
Стало — ? д.

Діти розв’язують задачу самостійно.
5) Перевірка роботи.

2. Гра «Впіймай м’яч»
Учитель називає приклад і кидає учневі м’яч. Учень ловить м’яч і називає відповідь. Потім повертає м’яч вчителю.
Приклади: 30 + 40, 20 + 5, 65 – 5, 40 – 10 та інші.

Аналіз контрольної роботи. Додавання двоцифрових чисел без переходу через десяток, математика

Повернутись на сторінку Математика