УРОК № 53. Тема. Застосування загального правила віднімання двоцифрових чисел до прикладів виду 79 – 40, 79 – 4. Знаходження остачі (здачі) в задачах на купівлю товару. Конспекти уроків математики, 2 клас

УРОК № 53. Тема. Застосування загального правила віднімання двоцифрових чисел до прикладів виду 79 – 40, 79 – 4. Знаходження остачі (здачі) в задачах на купівлю товару. Конспекти уроків математики, 2 клас

Мета: розглянути особливі випадки віднімання без переходу через десяток; вправляти учнів у знаходженні остачі при купівлі товарів, у знаходженні невідомого компонента.

Обладнання: таблиця усних обчислень, картки для індивідуальної роботи, схеми задач, предметні малюнки.

Хід уроку № 53. Тема. Застосування загального правила віднімання двоцифрових чисел до прикладів виду 79 – 40, 79 – 4. Знаходження остачі (здачі) в задачах на купівлю товару. Конспекти уроків математики, 2 клас

I. Актуалізація знань учнів

1. Перевірка домашнього завдання

1) На дошці — приклад.
22 + 43 + ___= 87
Записати невідоме число.

2) Один учень називає відповіді прикладів на додавання № 399.

3) Другий учень називає відповіді прикладів на віднімання № 399.

2. Картки для індивідуальної роботи

Картка 1
Розв’язати задачу.
До свята мама купила 35 цукерок. З’їли 12 цукерок. На скільки більше цукерок залишилося, ніж з’їли?

Картка 2
Розв’язати задачу.
У трьох бочках засолили 90 кг капусти. В одній бочці було 30 кг, в другій 20 кг. Скільки кілограмів капусти було у третій бочці?

Картка 3
Розв’язати задачу.
У садку зібрали 100 мішків яблук. З них 40 мішків відклали на сушку, 50 мішків відправили у місто, а решту відправили до школи-інтернату. Скільки мішків яблук відправили до школи-інтернату?

3. Усні обчислення

1) Гра «З якого дерева яблука?»

141

2) Заповнити таблицю.

142

II. Робота над новим матеріалом

1. Виконання завдання № 400
Пояснити розв’язання прикладів.
Діти працюють у парах. Потім один учень за бажанням виходить до дошки і пояснює розв’язання прикладів
79 – 40 = 39
У від’ємнику одиниць немає, тому треба відняти лише десятки.
70 – 40 = 30
Потім додамо 9 одиниць.
30 + 9 = 39
Розв’яжемо приклад.
79 – 4
У від’ємнику немає десятків, тому віднімемо лише одиниці.
9 – 4 = 5.
Потім до десятків додамо одиниці.
70 + 5 = 75

2. Первинне закріплення
Виконання завдання № 401.

3. Самостійна робота
Сильніші учні розв’язують приклади.
84 – 22 + 15
45 + 31 – 24
90 – (56 – 6)
100 – 50 + 46
66 + 23 – 54
55 + 33 – 26

Слабкіші учні працюють разом з учителем і розв’язують пропоновані приклади з коментуванням.
Решта дітей виконують завдання № 402.

4. Перевірка роботи

5. Фізкультхвилинка

III. Розвиток математичних умінь

1. Робота над задачами

1) На основі матеріалу завдання № 403 діти складають задачі. Робота проводиться в групах.
Потім кожна група презентує свою роботу. Вчитель націлює дітей на те, щоб задачі складали складні.

2) Розв’язання задачі.
У мами було 55 гривень. Вона купила 1 кг яблук за 5 грн і 1 кг ковбаси за 30 грн. Скільки грошей залишилося у мами?
Діти складають скорочений запис задачі за допомогою вчителя.

Було — 55 грн.
Витратила — 5 грн і 20 грн.
Залишилося — ? грн.

— Чи можемо відразу відповісти на головне запитання задачі?
— Чому?
— Що знайдемо спочатку?
— Якою дією?
— Яку дію треба виконати, щоб відповісти на головне запитання задачі?
Після аналізу задачі діти самостійно розв’язують задачу.

2. Виконання завдання № 405
— До нас у гості завітав Зайчик і приніс нам приклади. Вставте, будь ласка, в порожній квадратик необхідне число.

143

IV. Підсумок уроку

V. Домашнє завдання

УРОК № 53. Тема. Застосування загального правила віднімання двоцифрових чисел до прикладів виду 79 – 40, 79 – 4. Знаходження остачі (здачі) в задачах на купівлю товару. Конспекти уроків математики, 2 клас

Повернутись на сторінку Конспекти уроків математики 2 клас

Читайте також:

Комментарии закрыты.